pátek 18. října 2013

Proč je polystyren nejpoužívanější tepelná izolace?


Proč je nejpoužívanější tepelněizolační materiál polystyren? Pro knihu jsem udělal jednoduchou cenovou rešerši pro izolaci fasády silnou 160 mm. Srovnal jsem přírodní i umělé materiály pro kontaktní zateplení, tedy takové kde je na zdi přímo ukotvena tepelná izolace, následuje síťka, lepidlo a omítka. Jediná výjimka je technické konopí. To není kontaktní, ale potřebuje rošt. Tepelně technické vlastnosti mají přibližně stejné.

Dřevovláknitá deska Steico: 1594 Kč/m2

Canabest panel: 1028 Kč/m2

Technické konopí (musí mít rošt): 554 Kč/m2

Minerální vata: 418 Kč/m2

Pěnový polystyren 226 Kč/m2

Z přírodních materiálů vychází nejlépe právě konopí, do jehož ceny je třeba započítat ještě montáž roštu (video montáž roštu).

Je otázka, jak by se cena změnila, pokud by se zahrnula celková cena fasády včetně práce a dalších vrstev. Například u polystyrenu stojí celá skladba i s prací a omítkou cca 1200 Kč i více. Samotný izolant dělá jen zlomek ceny. Bohužel netuším, kolik peněz by stála celá skladba třeba z konopí.

Máte zkušenosti s ostatními izolanty? Pište do komentářů.

11 komentářů:

  1. možná by nebylo naškodu zahrnout do kalkulace následnou recyklaci. Energetická náročnost výroby a zdravotní nezávadnost materiálu pak budou asi obtížně finančně vyčíslitelné hodnoty.

    OdpovědětVymazat
  2. Ceny STEICO se mi nezdají. V našem případě byla skladba izolace a ceny následující:
    Izolace do stěny STEICO Flex 160mm: 280 Kč/m2
    Dřevovláknitá deska STEICO Special 100mm: 650 Kč/m2

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co se týká ceny omítky, tak jsme použili Termo+ (penetrace, 2x lepidlo, perlinka) za cenu cca 1000 Kč/m2

      Vymazat
  3. JK: Ta recyklace je potíž, protože člověk když rekonstruuje, tak neřeší co bude za 50 let až se bude ta izolace vymontovávat. A i když to do knihy napíšu, tak to stejně popularitu přírodních materiálů nezvýší. Paradoxně může mít efekt zdravotní nezávadnost, protože ta se může projevit teď hned.

    A: Na to Steico se ještě podívám podrobněji, také mě to překvapilo.

    OdpovědětVymazat
  4. Co se týče celé skladby z konopí, tak záleží na typu stavby. Aktuálně stavím z konopnobetonoveho kompozitu (HempCrete) a naklady na celou stavbu budou jenom o něco vyšší než u klasické stavby. S tou výhodou, že se jedná o difúzně otevřenou monolitickou konstrukci. Pokud máte zájem o další informace, tak mě můžete kontaktovat mara@elspeedo.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Ještě bych Ti zde doporučil zahrnout foukané izolace - zejména celulózu do roštu - ideální pro eliminaci tepelných mostů, dále na mokro stříkanou celulózu. Cenově bude celulóza určitě lepší než konopné nebo dřevovláknité desky (spoj se třeba s Isocellem, nebo Ciurem, udělají Ti reálnou cenu (kdyžtak napiš kdybys chtěl poradit, nebo kontakt). (Pro výčet doplnit foukaný minerál). (Do knížky by chtělo i stříkané pěny, ale zde buď opatrný co tam napíšeš. Zkusím Ti pak doplnit relevantní informace.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. MH: Foukané izolace budou taky, v úvodním výčtu jsem je zapoměl. Dokonce se dívám, že foukaný není jen papír, ale i dřevovlákno. Se stříkanými pěnami se ti ozvu, zatím jen vím že existují a že bych si něco takového do domu určitě nedal.

      Vymazat
  6. A: Stavíte rekonstrukci? Zajímají mě hlavně materiály pro dodatečné izolace rekonstrukcí. Tématem knihy jsou oprávě rekonstrukce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj! Mám kamenný dům z roku 1830 a zvednutý půdní prostor s venkovním obložením z polystyrenu a palubek, a budu to muset strhnout, protože mi tam pořád něco bzučí nebo běhá a čekám, kdy krysy překoušou nosný rošt a spadne to celé, v noci dost nepříjemné. Chci použít desky z pěnového skla, výhodu to má, že je narozdíl od polystyrenu nic nesežere, nic to nevypouští, je to i na slunci stálé a recyklované. Ze štěrku se dají dělat nové zásypy podlah u rekonstrukcí, místo škváry a té slámové směsi, přemýšlím, že to dám i pod podlahu kurníku z téhož důvodu, chovatelé pochopí. Je to velmi lehké a míň nasákavé, na rozdíl od jílových materiálů.(to mluvím o zásypu malými kousky, štěrk ani desky nejsou nasákavé skoro vůbec

      Vymazat
  7. Rekonstruujeme dům z roku 1890, památkově chráněný. Od původní majitelky byla zateplený pouze strop kamennou vlnou ve dvou vrstvách v pomocném roštu na podlaze půdy. Zateplení střechy bez sundání střechy (je stará jen cca 15 let na původním krovu) řešíme dodanou difúzní fólií laťovanou ke krokvím. mezi krokvemi je po celé délce vymezovací lať 6 cm pro dosažení spádu fólie. Je to strašně náročné na detaily. Izolace bude 035 sklo s parobrzdou mezi vrstvami. Fasádu budeme zateplovat pouze u přístavby, která má slabé zdivo a je na vnitřní straně domu. Kámen do dřevěného roštu s dřevěnou fasádou. PS rozhodnutí mohlo být ovlivněno tím, že jeden z mých klientů je výrobce izolací

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den,můj názor přichází asi pozdě ale přesto jej napíšu. Zateplovat polystyrenem je v dnešní době asi nejdostupnější a nejlevnější a s praxe vím že to funguje. Jeho velká nevýhoda je,že přenáší zvuk který se vněm tříští a rezonuje. Hlavně díky vzduchovým bublinkám. Lepší je extrudovaný,který je zase mnohem dražší. Minerální vata je mnohem účinější,nehořlavá( do 1000stupňů) dokonale izoluje zvuk i teplo. Nevýhod má však více,ve styku s vlhkostí se smí používat jen pravá skelná vata,kamenná,čedičová, je nasákavá,díky srážení vlhkosti nabývá na váze a hrozí plísně. Hodí se jen do vnitř. S vatou je větší problém při samotné pokládce,je měkčí,ohebnější a natahovat na ni lepidlo s perlinkou je pro nezkušeného řemeslníka utrpení. navíc se na vatu nehodí všechny druhy finálních omítek a záleží i druhu svislých nosných konstrukcí. Kombinace kamenného domu,vaty a štuku není zrovna šťastná,z důvodu větší vzlínavosti vlhkosti do pláště budovy to ten štuk nevydrží a loupe se. Docela průser když dáte za fasádu 300000 kč. Vata více reaguje na klimatické podmínky,jižní a severní strana domu může za pár let vypadat dost odlišně,praskliny. jen malá odpověď na příspěvek s těmi hlodavci ve fasádě - nevadí jim ani skelná vata,viděl jsem jejich rejdění přímo ve skelné vatě,rozcupují ji na cucky. Spíš bych se zaměřil na místo kudy tam lezou,finální omítkou se většinou v ploše dovnitř neprokoušou,ale spodem,pokud tam není hliníková lišta,tam to jde hravě.

    OdpovědětVymazat